Skjuts framåt för fiberutbyggnaden i Kristinehamn

Under våren 2014 har en upphandling genomförts för att ge kommunens verksamheter tillgång till fiber både i tätorten och på landsbygden. Upphandlingens vinnare blev IP-Only som nu kommer att leverera svartfiber till kommunens verksamheter inom skolor, förskolor, gruppboenden, tekniska förvaltningen olika arbetsställen. Totalt omfattar det ca 100 adresser i olika delar i kommunen.
Leveransavtalet gäller på 10 år med option på ytterligare förlängning i fem år och arbetet med att bygga fiber till kommunala verksamheter inleds omgående.
– Kristinehamn kommun genomför just nu hel del förändringar i kommunens tekniska plattform och infrastruktur för IT. Kommunen moderniserar för att möta morgondagens behov av IT-stöd ute i verksamheterna. Detta sker genom utbyggnad av vårt kommunikationsnät med fiber och trådlösa nät, moderna arbetsplatser, samt att vi renodlar IT-plattformen baserat på produkter från Microsoft, säger Stellan Sjögren, IT-chef Kristinehamns kommun.
– IP-Only är stolta och glada att ha fått förtroendet av Kristinehamns kommun. Det kommer att innebära en positiv förändring för de boende i kommunen och det är ett fint uppdrag för IP-Only, säger Jimmy Andreasson, IP-Onlys affärsområdeschef Stadsnät.
– För kommunens IT-utveckling är detta ett mycket viktigt leveransavtal. Detta ger oss möjlighet att få tillgång till nödvändig datakommunikation i våra verksamheter. Att nu kunna få fiber till våra verksamhetsställen kommer att ge en ordentlig skjuts i kommunens IT-utveckling. IP-Onlys utbyggnad ger kommunen kostnadseffektiv lösning och en snabb utbyggnad av fibernätet, fortsätter Stellan Sjögren.
Anslutningen av kommunala verksamheter kommer även att samordnas med IP-Onlys pågående utbyggnad av stadsnätet till bostäder och kommersiella fastigheter.
– Nu kommer ännu fler villaägare att få tillgång till ett öppet och neutralt fibernät. Vi har tidigare erbjudit villaägarna i Kristinehamn att ansluta sig till fibernätet. Under sommaren kommer vi att fortsätta med den satsningen. Med fiber i hemmet får familjen tillgång till hela internet, med i det närmaste obegränsad kapacitet. Vilket innebär att man kan surfa, titta på tv, spela etc. samtidigt – utan försämrad kvalité, säger Malin Karlzén, IP-Onlys regionchef Väst.